Rotterdamse zebra met uitsterven bedreigd!

Eerder geplaatst op RTM XL

Red de Zebra! Want acties van de gemeente als ‘Ik stop voor de Zebra’ ten spijt, de populatie van Rotterdamse zebra’s holt schikbarend achteruit! De lijst van gesneuvelde zebra’s wordt langer en langer.

Bij de herinrichting van de Meent zijn verschillende zebra’s omgekomen. Een vergelijkbare slachting vond eerder al plaats op het Oostplein. Bij de nieuwe kruising tussen de Karel Doormanstraat en het Weena, op de hoek bij het Breakaway Cafe, is de zebra aan de westkant niet eens toegelaten. Om als voetganger aan de overkant te komen krijg je alle hoeken van de kruising te zien, ofwel een ware safari langs 4 verkeerslichten. Een andere optie is een illegale survival over het fietspad, waar je met een beetje geluk via een verzameling verdrijvingvlakken, voorsoorteervakken en vluchtheuvels de overkant kunt bereiken. Terwijl nu juist het Weena en omgeving een van de plekken is waarvan de gemeente in tal van beleidsstukken heeft uitgesproken dat het een levendig stuk stad moet worden. Waarom dan een verkeersknooppunt aanleggen waar de voetganger wordt verdrongen?!

Weena

Het meest recente slachtoffer is de zebra op het Beursplein, ter hoogte van de C&A en Hans Worst. Vorige week is deze zebra van het wegdek verwijderd. De sporen van deze brute daad zijn nog duidelijk zichtbaar. Nog even los van het feit dat het niet minder dan bizar is dat deze drukke oversteek wordt weggehaald, is de huidige situatie gewoon levensgevaarlijk! Sommige auto’s stoppen nog uit gewoonte of omdat de resten van de zebra nog zichtbaar zijn. Andere automobilisten zien die resten niet of hebben al goed gezien dat de zebra niet meer is, en gassen volle bak door.

Deze Coolsingel-zebra is daarmee het meest recente, maar vast niet het laatste slachtoffer in de grote slachting die plaatsvindt onder de Rotterdamse zebra’s. Het is daarom de hoogste tijd dat er een jachtverbod komt voor verkeerskundigen bij de gemeentelijke dienst Stadsontwikkeling. Misschien dat de buitenruimte, zeker in het centrum van de stad, dan weer leefbaar wordt voor binnenstadsbewoners en winkelend publiek, in plaats van een pretpark voor de gehaaste automobilist.

Het verdwijnen van de zebra’s maakt de stad niet alleen onveiliger voor de voetganger maar ook minder begaanbaar. De verbijfskwaliteit gaat achteruit en het gaat uiteindelijk ook ten koste van de levendigheid. Fijnmazigheid van het voetgangersnetwerk is een belangrijk ingrediënt van de levendige stad. Die fijnmazigheid wordt door onoversteekbare snelwegen in het centrum om zeep geholpen. Ik verneem graag van onze wethouder Baljeu hoe ze in de toekomst de Rotterdamse zebra wil beschermen. En bij voorkeur zou ik een plan zien waarbij de populatie zebra’s weer kansen krijgt om uit te breiden, zodat zich weer een gezonde populatie Rotterdamse zebra’s kan ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *