Kubus voor Amsterdam?

Amsterdam heeft ver gevorderde plannen voor de bouw van een kubuswoning aan de Keizersgracht. De sloopvergunning voor het grachtenpand op de betreffende locatie is onlangs aangevraagd. “Het plan is een reactie op het groeiende aantal toeristen dat vanuit Amsterdam een dagje naar Rotterdam gaat”, aldus wethouder Van Poelgeest. “We hebben natuurlijk liever dat ze hun geld gewoon hier uitgeven.” Hij meldt dat er ook al concrete plannen zijn voor een Oreomast in de hoofdstad.

Kubus020

Architect Pete Bloem vindt de kubuswoning prachtig passen in de rij van karakteristieke panden. “Ieder pand heeft hier zijn eigen unieke uitstraling en dat geldt uiteraard ook voor de kubuswoning. Het is een enorme verrijking voor het straatbeeld.” De heer Desiderius, eigenaar van het huidige grachtenpand en initiatiefnemer van het plan, is het daar roerend mee eens. “Ik wilde iets bijzonders doen voor dit deel van Amsterdam, en raakte geïnspireerd toen ik onlangs voor het eerst in Rotterdam kwam. Ik dacht dat kunnen wij ook!”

Passanten aan de Keizersgracht zijn verdeeld. De heer Sanches uit Venezuela ziet de unieke meerwaarde er ook wel van in, evenals mevrouw Yusumi uit Osaka, Japan. Tante Sjaan, die om de hoek woont, ziet liever dat het eeuwenoude grachtenpand blijft staan. “Maar oud of niet, de stad moet wel met zijn tijd mee”, aldus wethouder Van Poelgeest. “Die oude meuk kan ook niet eeuwig blijven staan. En dit kan een belangrijke impuls zijn voor de ontwikkeling van Amsterdam.”

De plannen moeten wel eerst nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Desiderius heeft daar echter alle vertrouwen in. “Iedereen met hart voor de stad zal dit plan uiteindelijk omarmen, daar twijfel ik geen seconde aan!” Wanneer de bouw vervolgens kan beginnen is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *